Éves bértervezés támogatása

A munkabér minden vállalkozásnál a legfőbb költségtételek között szerepel – emellett az egyik legfontosabb motivációs eszköz. A vezetők és a HR szakemberek számára hatalmas kihívást jelent a jövő időszakra vonatkozó ösztönzési csomag meghatározása. Ügyelni kell a belső igazságosságra és a külső versenyképességre is, – ha túl sokat fizetünk, romlik a hatékonyság, ha túl keveset, akkor nem tudjuk megszerezni, megtartani és motiválni a munkatársakat. A Larskol Tanácsadók az alábbi eszközökkel és szolgáltatásokkal tudja az éves bértervezési feladatokat támogatni.

Bérbenchmark adatok szolgáltatása

Bérbenchmark adatbázisunk közel 200 magyarországi vállalat 130 ezer pozíciójának aktuális bérét tartalmazza – ezek mindegyike az adatszolgáltató cégek HR szakemberei által megadott, validált adat. Erre, a magyar piacon az egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb adatbázisra alapozva tudjuk a munkakörökre vagy besorolási szintekre vonatkozó bérelemzéseket elkészíteni.

További információ bérezési benchmark adatbázisunkról

Bérpiaci benchmark adatbázisunkból készítjük az alábbi elemzéseket, melyek megbízható és naprakész alapot nyújtanak a bérezési gyakorlat felülvizsgálatára és a tervezett béremelések meghatározására:

1. Larskol Országos Bérfelmérés Riport

A riport munkaköri besorolási szintenként tartalmaz béradatokat különféle bontásban (ebben nem konkrét munkakörökre vannak béradatok, hanem bérbesorolási szintekre: pl. személyügy 10-es szint – ez azoknak hasznos, akik munkakörértékelésen alapuló besorolási szintekre alapozzák bérrendszerüket). Az ebben szereplő béradatok 2023 júniusiak, a riport évente egyszer jelenik meg.

További információ: Larskol Országos Bérfelmérés 2023

2. Munkakör alapú bérelemzés

Ha munkakör alapú béradatokra van inkább szükségük, akkor munkaköri bérriport alkalmazásunkat ajánlanám, aminek segítségével a leggyakoribb 200 munkakör aktuális bérezési és juttatási adatait tudja különféle szempontok szerint lekérdezni.  Az elemzések az alapbér mellett 10 egyéb bérelemre is kiterjednek és alkalmazásunk segítségével lehetősége van speciális (pl. regionális, ágazati, vállalatméret és tulajdonos szerinti szűkített) bérpiacokra vonatkozó adatok megjelenítésére. A bérriportokat félévenként frissítjük, a jelenleg elérhető munkaköri bérelemzések 2023 júniusi béradatokon alapulnak.

További információ: Munkaköri bérriport alkalmazás

3. Tervezett béremelés jelentés

Szeptember közepén elkészítettük felmérésünket az idei és a 2024-re tervezett béremelésekről. A jelentés azok számára is megrendelhető, akik nem vették részt a felmérésben.
A felmérésben 141 cég vett részt a magyar gazdaság meghatározó vállalatai közül.

További információ: Larskol Béremelés Riport 2023/2024

Éves bértervezést támogató online alkalmazás

Az éves bértervezési tevékenység támogatására fejlesztette ki a Larskol a PayPlanner online alkalmazását, mely az alábbi szakértői feladatok elvégzését támogatja:

 • Beépített bérpiaci benchmark adatok segítségével a vállalati bérek külső piaci versenyképességi elemzése
 • Bérrendszer belső igazságosságának elemzése
 • Általános és érdem szerinti béremelések kezelése
 • Tervezett vállalati trendvonal (policy line) beállítása
 • Vállalati bértömeg tervezés, béremelések költségtervezése
 • Jövő évre tervezett fizetési sávok meghatározása
 • Egyéni dolgozói bérek megállapítása

Payplanner bértervező és bérmodellező alkalmazás

A Larskol Tanácsadók több évtizedes, az ösztönzési rendszerek kialakítása terén szerzett tapasztalatának felhasználásával fejlesztette ki Payplanner alkalmazását.

További tanácsadói támogatás

A fentiekben bemutatott szolgáltatások mellett tanácsadóink az alábbi – bérezéshez kapcsolódó – témákban tá­mogatják a HR szakembereket:

 • Hogyan hasonlítsuk össze a különböző munkaköröket
 • Hogy alakítsuk ki a besorolási rendszert és a bérkategóriákat
 • Az üzleti tervben előirányzott bérkeret mire elegendő
 • Hogyan jutalmazzuk a kiváló teljesítményt
 • Mibe kerül egy adott bérszínvonal elérése
 • Mennyit fordítsunk munkabérre és különböző juttatásokra
 • Mennyit kell fizetni a munkatársak megszerzéséhez és megtartásához
 • Mely munkakörök esnek egy meghatározott sávon kívül
 • Mit lehet tenni a sávon kívül eső munkakörökkel
 • Hogyan kommunikáljunk az érdekképviseletekkel és a munkavállalókkal

Tanácsadási tevékenységünkkel kapcsolatos bármilyen kérdésével kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal:

Tanácsadási szolgáltatásaink

Bértervező és bérmodellező alkalmazásunk naprakész képet ad a bérek vállalaton belüli belső igazságosságról, a bérpiaci versenyképességről és támogatja a tervezett béremelések költségkalkulációját.
Munkakör értékeléseken alapú fizetési struktúrák kidolgozása, a fizetések jelenlegi eloszlásának elemzése, a bérpiaci benchmarkokkal való összehasonlítás.
A teljesítménymenedzsment hatékony eszköz a vezetők kezében a célok kitűzéséhez, követéséhez és az elért eredmények értékeléséhez.
A gazdálkodó szervezetek folyamatosan rákényszerülnek a belső tartalékok feltárására, a működési költségek csökkentésére és a hatékonyság növelésére.
A munkakörök vállalaton belüli relatív súlyának és fontosságának megállapítására, a bértervezés és más HR rendszerek megalapozásához.
A tulajdonosok számára az egyik leggyakoribb kihívás jelenti a vállalat működtetésében meghatározó kulcsvezetők vagy kulcsemberek megtartása és motiválása.
A Larskol Tanácsadók különféle eszközökkel és szolgáltatásokkal tudja az éves bértervezési feladatokat támogatni.
Ügyfeleink bérpiaci elemzéseinkből tájékozódhatnak a meghatározó piaci szereplők bérezési és juttatási gyakorlatáról, a különféle szektorokra, régiókra jellemző fizetési átlagokról.
A jól felépített, egyértelmű felelősségeket, hatásköröket és követelményeket megfogalmazó munkaköri rendszer alapfeltétele a vállalati integrált humánerőforrás rendszernek.
A munkabér a legfontosabb személyügyi eszköz a munkatársak motiválására, teljesítményének fejlesztésére, nem mindegy hogy a bérkeretet miként allokáljuk.
A szervezeti kultúra a szervezet működésének alapjául szolgál, és hatással van a dolgozók attitűdjére, magatartására, teljesítményére és elégedettségére
Az emberi erőforrás gazdálkodás elsődleges feladata az, hogy az egyes munkakörökbe megtaláljuk a megfelelő embert. Erre kiváló eszköz a kompetencia menedzsment.