Vállalati bérelemzés és bérmodellezés

A munkabér minden vállalkozásnál a főbb költségtételek között szerepel. A vezetők számára hatalmas kihívást jelent a “megfelelő” jövedelemcsomag meg-határozása. Ügyelni kell a belső igazságosságra és a külső versenyképességre is, – ha túl sokat fizetünk, romlik a hatékonyság, ha túl keveset, akkor nem tudjuk megszerezni, megtartani és motiválni a munkatársakat.

Néhány további követelmény, amelyet a jól működő ösztönzési rendszertől érdemes elvárnunk:

biztosítsa a munkaerő-állomány megfelelő minőségét

legyen méltányos és igazságos a vállalaton belüli más munkákkal összevetve

legyen versenyképes más szervezetek hasonló munkáival összehasonlítva

vegye figyelembe a vállalat költségviselő képességét

indokolható és jól kommunikálható legyen a dolgozók felé

A sokszor kényes egyensúly megteremtése embert próbáló kihívás, de talán nem lehetetlen. Ebben lehet segítségükre bérelemző és bérmodellező alkalmazásunk, mely az alábbiakban bemutatott tevékenységek elvégzését támogatja.

1. Bérelemzés – a jelenlegi bérezési gyakorlat felmérése

Alapadatok megadása, béradatok összegyűjtése

Itt kerül sor a dolgozói bér és juttatási adatokat tartalmazó táblázat feltöltésére, a munkaköri besorolási szintek ellenőrzésére.  A modellezés során használt alapadatok kiválasztása (bruttó/nettó bér, besorolási rendszer típusa) mellett megtörténik a külső bérpiaccal való összehasonlításhoz használt referencia piac kijelölése.

bertervezes_beradatok
Bérelemzés – a jelenlegi bérezési gyakorlat értékelése

A jelenlegi gyakorlat elemzése során a külső bérpiaci adatokkal való összehasonlítás mellett a belső “igazságosság” mértékét tükröző sávon belüli anomáliák felderítése történik meg. Ehhez szemléletes eszközt biztosít az egyes munkaköri bérek szórását ábrázoló scattergram elemzése, mely az egyéni bérek mellett a belső és külső piaci trendvonalakoat is megjeleníti.

bertervezes_scatter
Bérelemzés – bérbeállási statisztikák

A jelenlegi helyzet elemzését az egyes besorolási szintek béreinek eloszlását összefoglaló statisztikai kimutatások támogatják, mely a trendekhez képesti beállási százalékokkal jelzi az egyes dolgozók alul vagy túlfizetettségét. A bérelemzés során figyelembe kell venni  azt, hogy a hasonló típusú munkakörök között ne alakuljanak ki indokolatlan kereseti különbségek, illetve a különböző jellegű munkák között reális jövedelemarányok jöjjenek létre. A meglévő anomáliákat bérfelzárkóztatási politikával kell kezelni.

bertervezes_statisztika

2. Bérmodellezés – a jövőbeni bérek meghatározása

bertervezes_bermodell
Egységes béremelési mértékek – bértömeg tervezés

A helyzetelemzést követően tudjuk modellezni a következő időszakra – igény esetén akár az elkövetkező 5 évre – vonatkozó béremelési mértékeket a szervezet bérteherbíró képességének figyelembevételével. A differenciált béremelés lehetőséget ad az elmaradott alapbérek gyors ütemű felzárkóztatására, a felülfizetettek bérének kisebb emelésére. Az egyes kategóriákra vonatkozóan megadott béremelési százalékok alapján kiszámolásra kerül az összesített bértömeg.

bertervezes_egyeni_berterv
Egyéni béremelések beállítása

Az általános béremelési százalékok alapján automatikusan számolt béremeléseket személyenként átnézve pontosítani tudjuk a jövőbeni időszakra vonatkozó konkrét emelési százalékokat. A pontosítás után látjuk a bértömeg nagyságát ás a bértömeg növekményt. A besorolási szintekhez tartozó bérsávokhoz való beállási százalék alapján számított béremelés transzparens és jól kommunikálható a dolgozók számára.

bertervezes_bersav
A jövőbeni bérsávok meghatározása

A belső vállalati trendvonal és a megállapított béremelések figyelembevételével történhet meg a következő időszakra vonatkozó bérsávok értékének meghatározása az egyes munkaköri besorolási szintekre. Egységes, vállalati szintű bérezési politika érdekében új dolgozó felvételekor, áthelyezéskor a fizetések megállípításánál érdemes figyelembe venni ezeket az ajánlott bérsávokat.

Bérelemző és modellező alkalmazás jellemzői

A fenti bemutatott bérelemző és modellező tevékenységek támogatására készítettük el bérelemző alkalmazásunkat.

Alkalmazásunk használatának főbb előnyei:

excel alapú, könnyen kezelhető

nem igényel semmiféle egyedi szoftver telepítést, IT infrastruktúrát

alap excel ismeretekkel azonnal használható

a Larskol az Ön által szolgáltatott vállalati, valamint a bérpiaci benchmark béradatokkal előre feltöltve adja át a szoftvert

a szoftveres támogatás és az azonnal rendelkezésre álló piaci benchmarkok révén gyorsan elvégezhetó a jelenlegi helyezet elemzése és a javasolt emelések modellezése

a termék megrendelésével kedvező áron hozzájut a modellező alkalmazás mellett az Ön által kiválaszott aktuális bérpiaci adatokhoz is

bérfelméréseink vásárlói számára jelentős kedvezmyényt biztosítunk

Egyszerű használat

Azonnal használható, könnyen betanulható excel alkalmazás, nem igényel semmiféle egyedi szoftver telepítést, IT infrastruktúrát

Bérpiaci benchmark

Rendszeresen végzett országos bérfelméréseinkre alapozva megbízható bérpiaci benchmark adatokkal támogatja az alkalmazás használatát.

Előre feltöltött adatok

Előre feltöltött vállalati és bérpiaci adatokkal gyorsan elvégezhető a jelenlegi helyzet elemzése és a javasolt emelések modellezése.

Kedvező ár

Kedvező áron jut hozzá a modellező alkalmazás mellett a kiválaszott bérpiac aktuális adataihoz is. Bérfelmérés vásárlóknak kedvezményes ár.

További információ

Elérhetőségeink

LARSKOL TANÁCSADÓK
1164 BUDAPEST, ETELKÖZ U. 19.
+3620 329 2651
email: info@larskol.hu
web: www.larskol.hu

Üzenetküldés vagy érdeklődés